Syltede grønne tomater med vanilje

Jeg har nå offesielt gitt opp å få modnet tomatene mine som står på terassen, og har siden slutten av august gått og tenkt på hva jeg skal bruke disse grønne tomatene til. Etter å ha lest utallige oppskrifter landet jeg til sist på en oppskrift veldig lik denne. Dagen etter jeg hadde lagt tomatene over på glass hadde vi kjøttkaker til middag, og jeg testet disse tomatene som tilbehør. NAM! 

Så har du grønne tomater hengende, og lyst til å eksprimentere er dette en snadder oppskrift å prøve seg på. Dette er en søt variant, og jeg ser for meg at de har samme bruksområde som tyttebærsyltetøy. De smakte i alle fall himmelsk til kjøttkaker. Mange av oppskriftene som lignet anbefalt også å bruke disse syltede tomatene som topping på leverpostei, så det må jeg jo også prøve en dag!

Sunnhetsverdien av disse er kanskje så som så, du ser jo selv hvor mye sukker jeg har brukt i laken. Men mengden jeg spiser til et måltid er liten, og en porsjon inneholder mer tomat enn den inneholder lake. Også er det jo himla godt, samtidig som det ligger stor glede i at vi faktisk har plukket tomatene på egen terrasse!

Et vellykket ekspriment dette, altså! Prøv du også ?? oppskrift under bildene.


Oppskrift på syltede grønne tomater med vanilje

DU TRENGER

 • 1,5 kg grønne tomater
 • 1,5 dl eddik
 • 1,5 dl vann
 • 1 kg sukker(!!)
 • 1 vaniljestang

SLIK GJØR DU

 1. Skyll tomatene godt. Prikk de godt med en gaffel, for å unngå at de sprekker. Er noen tomater veldig store deler du dem i to.
 2. Del vaniljestangen i to. Skrap ut frøene. 
 3. Kok opp vann, edikk, vaniljestang, vaniljefrø og sukker. Kok til sukkeret er oppløst. 
 4. Ta gryta av platen, og tilsett tomatene. 
 5. Gi deretyer tomatene et oppkok, og la de deretter småkoke i 4 minutter.
 6. Avkjøl blandingen på kjøkkenbenken, før du setter hele gryta i kjøleskapet over natten.
 7. Neste dag fordeler du tomatene i rene sylteglass, uten å tilsette laken.
 8. Sukkerlaken skal du nå koke inn (redusere). La den koke på middels varme til den er tyknet noe. (Dette punktet glemte jeg bort selv…. men ser for meg at det ville gjort blandingen mer syltetøyakig. Nå er min versjon mer lik rødbeter på glass, i tynn lake)
 9. Hell sukkerlaken over tomatene, mens den enda er varm. Skru på lokket og sett glassene i kjøleskapet.

Så lenge sylteglasset ditt er rengjort godt får  tomatene lang holdbarhet!

Vel bekomme!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.