Ramsløkpesto

ramsløkpesto

Ramsløk er et sikkert vårtegn for min egen del. Plutselig lukter det svakt av hvitløk når jeg er ute å går tur på de rette stedene. Kommer jeg helt nær er lukten av hvitløk intens. Ramsløk kalles nordens hvitløk, visste du det? Den smaker svært likt hvitløk. Den vokser vilt, og selv finner jeg den år etter år i området rundt mosvannet.

Det er mye du kan bruke bladene til:

  • rett på skiva til pynt med god smak
  • i en grønn salat
  • i fiskekaker

eller du kan lage

  • ramsløksmør
  • ramsløkpesto
  • ramsløkpure
  • ramsløkolje

sist men ikke minst kan bladene tørkes, og sånn kan du bevare de gode smakene til langt utover sensommeren. Ramsløken er nemlig bare å finne i et par måneder fra omtrent slutten av april og utover. Det er i alle fall da den smaker mest og best. Når den blomstrer kan du faktisk også putte den hvite blomsten i salaten.

Jeg har blant annet laget ramsløkpesto i år, og oppskrift kommer under bildene her. Følg meg gjerne på instagram for å se flere måter å bruke ramsløken på fremover.

Hvis du er interessert anbefaler jeg virkelig at du tar deg en tur ut på leit etter ramsløk. Det er gøy for både store og små. Frisk luft og gode smaker venter!

Hvis det ikke står øverst på lista og gå på leit etter disse bladene, kan du kjøpe kjempegod ramsløkpesto og pure laget av Litlestøl for eksempel. Selges i Mathallen i Stavanger.

ramsløkpesto

ramsløk

ramsløkpesto

Oppskrift på ramsløkpesto

DETTE TRENGER DU, til et stort glass

  • 100 g ramsløk (dette er ganske mange blader altså!)
  • 1 dl pinjekjerner
  • 25 g parmesan
  • 1 ts salt (kan unnværes, ettersom osten i seg selv er salt. Smak deg frem)
  • 1/2 lime, saften av denne
  • 2 dl kaldpresset olivenolje

SLIK GJØR DU

  1. Rist først pinjekjernene i en tørr stekepanne til de får litt gyllen farge. Dette gjør du for å få frem litt mer smak i kjernene.
  2. Ha ramsløk, parmasan og pinjekjerner i en foodprosessor. Du kan også blande ingrediensene i en stor skål, og bruke stavmikser til å blende det med.
  3. Start foodprosessoren, og tilsett så olivenolje i en tynn stråle. Smak så til med limesaft til sist, og  tilsett salt dersom du synes det mangler etter å ha smakt på pestoen.
  4. hell på et stort glass, eventuelt flere små og oppbevar i kjøleskapet. Står seg godt langt utpå sommeren!

Serveringsforslag! Ramsløkpesto smaker nydelig sammen med grillet kjøtt, for ikke å glemme grillet fisk. Bruk et par spiseskjeer som saus. Også fin som pålegg, og særlig god er den på et ferskt brød! Ramsløkpestoen høyner også smaken på enhver pastarett.

Vel bekomme!

ramsløk

ramsløk

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.