Pytt i panne

Hjertelig velkommen tilbake hverdag! Det er fantastisk med sommerferie, misforstå meg ikke. Men halvveis i ferien begynner jeg hvert år å kjenne på følelsen av at det skal bli godt å komme hjem og inn i rutiner igjen. Er det ikke det vi har ferie til?

Her er en smaksrik hverdagsmiddag som både store og små her i huset setter pris på. Retten smaker enda bedre oppvarmet neste dag, så lag gjerne dobbel porsjon slik at du har middag i to dager. Egner seg mindre godt til å fryse på grunn av potetene. Det er litt grønnsaker som skal skrelles og kuttes første dag, men belønningen er at middagen neste dag er gjort på 1-2-3.

pytt i panne

Men er kjøttpølse sunt da?

Det er ikke 100 % kjøtt i en pølse. Det er i tillegg tilsatt fett, salt, smakstilsetninger og konserveringsstoffer for å oppnå rette konsistens og god smak. Du kan få fatt i pølser med omtrent 50 % kjøtt, og du kan få fatt i pølser med 65 % kjøtt. Det eksisterer også et fåtall varianter pølser med høyere andel kjøtt, men de er ikke de vanligste i butikkhyllene.

Det viktigste, synes jeg, er at du ikke spiser pølser hver eneste dag.  Men at du serverer kylling, rent kjøtt og fisk til middag oftere enn du serverer pølser.  Når du skal kjøpe pølser se gjerne etter en pakke pølser med nøkkelhullsmerket, sjekk ingredienslisten for hvor mye kjøtt de faktisk inneholder og server godt med grønnsaker sammen med pølsene.

Denne retten består for eksempel av 400 g kjøttpølse, 400 g poteter og minst 800 g grønnsaker. Det betyr at du ikke har mer enn 25 % pølse på tallerken (100 g pølse per porsjon). Helsedirektoratets kostråd nummer 6 lyder som følger;

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt til 500 gram per uke. Dette tilsvarer to til tre middager og litt kjøttpålegg. Rødt kjøtt er kjøtt fra svin, storfe, sau og geit.

Begrunnelsen for denne spesifikke anbefalingen når det kommer til mengde er at det er en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Inntak av kjøtt kan være viktig for å opprettholde god jernstatus spesielt hos kvinner som trenger mer jern enn menn.

Har du lyst å servere noe annet enn kjøttpølse til retten kan du bytte pølsene ut med rent kjøtt eller et speilegg. Du kan også gjøre retten vegetarisk ved å utelukke kjøttpølsene. Oppskrift følger under bildene.

Tomtatpurè på tube er kjekt å ha liggende når du bare trenger litt av gangen.
Tomtatpurè på tube er kjekt å ha liggende når du bare trenger litt av gangen.
Pyttipanne_3

 
Oppskrift på pytt i panne, 4 porsjoner

DU TRENGER

 • 400 g poteter
 • 400 g mager kjøttpølse
 • 2 pastinakker
 • 1 løk
 • 0,5 kålrot
 • 2 gulrøtter
 • 1 ss hakket kruspersille
 • Nykvernet pepper
 • 2 ss rapsolje

SLIK GJØR DU

 1. Del kjøttpølsene i terninger.
 2. Skrell grønnsakene, og kutt dem i små terninger.
 3. Ha olje i stekepannen, og stek kjøttpølsene sammen med løk på middels varme til løken er blank.
 4. Ha reste av grønnsakene i pannen og stek dem videre under aluminiumsfolie i 20-25 minutter.
 5. Tilsett til slutt tomatpurè, hakket frisk persille og smak til med pepper.

Godt tips!  Mine to barn er småspiste når det kommer til middagsmat. Så når vi serverer denne porsjonen til oss fire, sitter jeg igjen med en porsjon som en av oss voksne har til lunsj neste dag.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.