Tikka Masala

tikkamasala

Mat er så mye mer enn bare næring. Mat kan vekke følelser hos oss, og kanskje velger vi noen ganger vår mat basert på følelser. Mat er kultur. Mat er sosialt. Mat er fellesskap. Noen dager er mat bare mat. Men mat kan også fremkalle minner.

Jeg kan minnes med glede festmåltidet på fredagskvelden når vi barnebarna overnattet hos mormor og morfar. Vi fikk hamburgere med potetgull til!!! Jeg kan minnes en fantastisk cannoli jeg spiste på Sicilia sammen med en god venninne. Jeg kan minnes helgens ekstra gode middager i barndommen, som vi nøt sammen foran TV-en. Da visste jeg at det var helg!

Jeg kunne skrevet side opp og side ned med matminner og matopplevelser, og det bare etter 29 år med mat. Tenk når jeg er 79 år! Dette med at mat er mer enn næring er faktisk også en grunn til at måltidene i eldreomsorgen er så utrolig viktige, utover det ernæringsmessige. Har du tenkt over hvilken mat du tror du kommer til å spise på dine eldre dager? Sannsynligvis ikke den samme som din bestefar.

Jeg håper at mine barn vil ta med seg mange gode matminner fra barndommen, og at de kommer til å skape fine matopplevelser på egenhånd. Jeg tror ikke at jeg kan iscenesette disse øyeblikkene for dem, men jeg tror jeg kan legge til rette for den gode stemningen rundt bordet og ikke minst legge til rette for et fint forhold til mat. Jeg vil i det minste gjøre så godt jeg kan.

Har du noen gode minner omkring mat og måltider?? Veldig gøy hvis du vil dele noen matminner i kommentarfeltet nederst på siden! 🙂 🙂 🙂

Raita og Nanbrød
Raita & nanbrød

Apropo´ gode minner og god stemning. Denne retten du i dag får oppskrift på fikk vi smake hos et vennepar for flere år siden. Sammen med en flott matopplevelse denne kvelden, fikk vi  med oss oppskriften hjem. Vi har laget denne retten flere ganger siden. Den passer til middag både helg og hverdag.

Retten krever en del ulike ingredienser, særlig mange forskjellige krydre. Kanskje tar det derfor litt ekstra tid første gang du lager den, men øvelse gjør mester! Til sist går denne like raskt å lage som den ferdige pakken i butikkhylla. Også er den proppfull av gode smaker.

Skal vi spise denne retten lørdag kveld, liker jeg å røre marinaden sammen like etter å ha ryddet av frokostbordet. Da rekker kyllingen å få masse smak, og jobben er gjort når vi begynner å bli sultne senere på dagen.

Raita er en indisk saus laget av yoghurt. Oppskrift kommer under bildet.

Tikka masala

Oppskrift på Tikka Masala, nok til 4 voksne.

DU TRENGER OG SLIK GJØR DU

Marinade

  • 1 dl yoghurt naturell
  • 2 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss fersk ingefær, revet
  • 3 ss sitronsaft
  • 0,5 ts salt
  • 0,5 ts chilipulver
  • 1 ts malt koriander
  • 1 ss frisk koriander, finhakket
  • 3 ts tandoori masala
  • 1 kg kyllingfilet, skjært i terninger
  1. Bland alle ingrediensene direkte i en bolle eller i en plastpose.
  2. La trekke i kjøleskap i minst 30 minutter. Desto lengre kyllingen får ligge i marinaden, desto mer smak får den.
  3. Ferdig marinert kjøtt stekes i ildfast form ved 225 grader i omtrent 15 minutter.

Raita

  • 2,5 dl mager kesam
  • 1 plommetomat, finhakket
  • 1/2 agurk, finhakket
  • 1/2 rødløk, finhakket
  • frisk koriander, finhakket
  • salt og pepper
  • 1 ts spisskumminfrø, ristet (kan erstattes med malt spisskummin)
  1. Rør alle ingrediensene sammen i en skål. La dressingen trekke på kjøkkenbenken mens du steker kyllingen, og tilbereder sausen.

Saus

  • 4 ss rapsolje
  • 0,5 ts malt spisskummin
  • 1 ts tørket muskatnøtt, revet på den minste siden på rivjernet
  • 1 fedd hvitløk, revet
  • 1 ss fersk ingefær, revet
  • 150 g hakkede hermetiske tomater
  • 1 ss tomatpure
  • 0,5 ts gurkemeie
  • chilipulver etter smak
  • 1 dl matfløte 10 %
  • 1 ss ekstra lettrømme
  • 10 cashewnøtter, finmalt
  • fersk koriander, finhakket
  1. Varm oljen i en stekepanne. Tilsett muskatnøtt og spisskummin og fres dette i et lite minutt.
  2. Tilsett så hvitløk, ingefær, hermetiske tomater, tomatpure og gurkemeie. Fres videre i 2-3 minutter.
  3. Smak til med chilipulver.
  4. Bland inn matfløte, rømme, malte cashewnøtter og kyllingen. Ta pannen av varmen nå, så ikke sausen sprekker.
  5. Dryss finhakket koriander over til sist, og server.

Serveringsforslag: Stekt paprika, ris og/eller nanbrød smaker godt til.

God tips! Når du først har kjøpt inn tandoori masala, ikke la krydderet stå i krydderskapet og miste smak. Bruk det. Vend en laksefilet i krydderet før du steker den – det smaker utrolig godt! Server gjerne raita og kokte poteter til.

Vel bekomme!

Tikka masala
Marinert kyllingkjøtt

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.