4 Comments

Julete frokost

Havregrøt er en klassiker til frokost, og nå er en kald variant i vinden som aldri før. «Kjøleskapsgrøt», «overnight oats»,  «birchermüsli». Kjært barn mange navn.

Ikke så rart dette måltidet er populært egentlig, for det er et måltid som nærmest lager seg selv mens du sover. I tillegg metter måltidet godt,  og kan tilpasses i både smak og konsistens slik at hver og én av oss kan finne sin favorittversjon.

Visste du at ved å legge havregrynet i bløt over natten,  gjør du det lettere for kroppen å ta til seg jernet som er i havregrynet? I tillegg gjør vitamin C, her fra appelsinen og klementinen, det enda enklere for kroppen å ta jernet til seg.

Jern spiller en betydning for blodets oksygentransport. Og symptomer på jernmangel kan være slapphet, trøtthet, svimmelhet, hodepine og nedsatt arbeidkapasitet. 1,5 desiliter havregyn dekker 15 % av  kvinners behov for jern og 20 % av en manns jernbehov.

Andre gode kilder til jern er kjøtt av storfe, lam og vilt. Noe jern er det også i svinekjøtt og kylling, men det er betydelig lavere mengde. Leverpostei og roastbeef er to gode kilder til jern i pålegg. Noe jern er det også i bønner, linser, grovt mel og  i grønne grønnsaker (især i brokkoli, spinat, grønnkål).

I disse dager er jeg hekta på denne varianten, som er inspirert av en oppskrift jeg først leste i juleheftet KIWI delte ut i 2014. Se oppskrift under bildet.

IMG_5891

Oppskrift på julete kjøleskapsgrøt

DU TRENGER, til en porsjon

  • 1,5 dl lettkokte havregryn
  • 2-3 dl ekstra lettmelk (avhengig av hvor flytende du liker den)
  • 1 ts fersk ingefær, revet på den minste siden på et rivjern
  • 0,25 ts kanel
  • 1 appelsin, skrelt med kniv og skjært i terninger
  • 1 klementin
  • 1 ss solsikkekjerner

SLIK GJØR DU

  1. Bland alt, bortsett fra klementinen, i en oppbevaringsboks med lokk.
  2. Sett i kjøleskapet i omtrent 8 timer, gjerne natten over.
  3. Server i en skål, eller spis rett ut av boksen, med klementinbåter, solsikkekjerner samt et dryss kanel over.

Tips! Halvparten av væskemengden kan du bytte ut med yoghurt naturell eller skyr. Du kan erstatte vanlig melk med syrnede melkeprodukter. Vegetabilske plantedrikker som havremelk, soyamelk og mandelmelk kan du også bruke. Juster væskemengden til  grøten får den konsistensen du liker best. Her må du prøve deg litt frem. En huskeregel kan være at du har dobbelt så mange desiliter væske som du har havregryn.

Andre smaksvarianter kan for eksempel være

  • eple og kanel
  • blåbær og banan
  • pære og honning
  • bringebær og kokosmasse
  • kakaopulver og peanøttsmør
  • jordbær og frø av en vaniljestang
  • mango og grønn te
  • skogsbær og kardemomme

Vel bekomme!

4 Comments

    1. Hei Hilde! Dette er en solid porsjon som inneholder 400 kalorier.

      Med 1 dl havregryn og 2 dl melk er den nede på 300 kalorier per porsjon, for den som ønsker et litt mindre måltid.

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.