Hvordan lykkes med et nyttårsforsett?

Januar måned er den tiden på året hvor veldig mange av oss starter med friskt mot og blanke ark på et eller annet prosjekt.

Som kostveileder får jeg mange henvendelser på denne tiden av året. Målene kan være svært ulike. Det dreier seg ofte om vektreduksjon, i tillegg til mål om å øke muskelmasse i løpet av de neste tolv månedene. Andre har som mål å legge om til sunnere matvaner, ofte motivert av å ville oppleve større overskudd i hverdagen. Uansett mål, nøkkelen til suksess ligger etter min erfaring i god planlegging.

Her får du noen tips til en myk start på noe som varer:

  • sett deg et stort mål allerede i januar, men del dette målet opp i flere mindre mål som du kan krysse av listen underveis. Å få til noe gir oss motivasjon til å fortsette
  • kartlegg dine sterke sider i tillegg til dine svake sider når det gjelder matvaner, og skreddersy målene dine utifra disse. Her kommer ofte kostveilederen inn i bildet. Plukk deg så ut ett eller to punkter du vil starte med å forbedre, i stedet for å endre på alt samme mandag
  • øv deg på å planlegge hverdagen
  • start som minimum med å planlegge dagens middag i tillegg til ukas treningsøkter. Ha kalenderen for hånd når du planlegger måltidene, og velg noe raskt de dagene du har det mest travelt
  • sørg for å ha matvarene du trenger i hus. Hvor ofte skal du handle inn?
  • å nekte deg selv noe du liker godt er ikke nødvendigvis det eneste rette. Begrens heller hvor ofte og hvor mye av dette du spiser
  • søk inspirasjon til å finne sunnere alternativer som er nyttig for kroppen i tillegg til å smake godt. Våg å prøve noe nytt. Legg gjerne igjen mailadressen din til høyre på denne siden, og få en mail direkte i innboksen hver gang jeg legger ut en ny oppskrift til på bloggen.

Lykke til med planleggingen!

foto: daviddewolf.com
bilde: daviddewolf.com

Mine nyttårsforsett

Selv jobber jeg med et mål om å bli bedre til å planlegge rester av middager en gang i uka. Med det mener jeg at jeg oftere vil gjøre det enklere for meg selv ved å lage en kjempestor porsjon den ene dagen, sånn at middagen dagen etter kan lages i en fei. Jeg er derimot ikke så begeistret for å spise nøyaktig det samme til middag to dager på rad, så jeg mikser og trikser med litt ulikt tilbehør for å få dette til å fungere for oss.

Denne uken helstekte jeg to kyllinger på tirsdag. Jeg gjentar at vi er to voksne, en storebror på 3 år og en lillesøster på 9 måneder rundt bordet. Vi hadde nok kylling til middag på tirsdag og onsdag – i tillegg hadde vi nok til at både samboeren og jeg hadde kylling til lunsj i dag! Deilig enkelt.

Onsdag har vi aktiviteter på ettermiddagen, så timene før ungene skal i seng flyr fort forbi. Dette er en måte å sikre oss en skikkelig middag på toppen tjue minutter denne dagen. Det krever bittelitt ekstra tid (50 min) dagen i forveien, men er absolutt verdt investeringen dersom du har en (eller flere) hektiske ettermiddager, eller bare vil ha en dag med lite kokkelering.

Fremgangsmåte og oppskrifter finner du under bildet.

IMG_6581

Oppskrift på helstekt kylling med ovnsbakte grønnsaker og spicy rosenkål, på bildet øverst til venstre.

DETTE TRENGER DU, kylling til tre måltider

  • 1 hel rå kylling. Størrelse avhenger av hvor mange du lager mat til, og hvor mange måltider du vil det skal rekke til. Mine to kyllinger var omtrent 1,5 kg per stk. Er kyllingene små (600g) bør du beregne en halv kylling per person. Stor kylling (1,5 kg) kan rekke til 4 personer.
  • rapsolje
  • pepper
  • salt

SLIK GJØR DU

  1. Skjær 3 snitt i alle kyllinglårene (så disse blir ferdig stekt på samme tid som resten av kylligen)
  2. Gni kyllingene med litt olje, salt og pepper
  3. Stek kyllingene på 200 grader i omtrent 30 minutter

Oppskrift på ovnsbakte grønnsaker

DETTE TRENGER DU, nok til to middager

  • 6 store poteter
  • 4 store gulrøtter

SLIK GJØR DU

  1. Vask poteter og gulrøtter godt
  2. Del i ønsket størrelse (storebror i huset digger pommes frites, så jeg kuttet alt i stor «pommes-frites-fasong»)
  3. Legg alt på en stekeplate, og fordel 1 ss rapsolje over hele blandingen
  4. Plasser stekebrettet under kyllingene når de steker i stekeovnen, så får du med litt god smak herfra også
  5. Stek sammen med kyllingen

Oppskrift på spicy rosenkål

DETTE TRENGER DU, nok til én middag

  • 1 beger rosenkål
  • 1 sjalottløk
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 chili
  • 5 cm fersk ingefær
  • 2 ss rapsolje
  • 1 ss gurkemeie
  • 2 ss garam masala (indisk inspirert krydderblanding. finnes i krydderhylla hos de fleste daglivarebutikker)
  • frisk koriander (kan droppes, men er prikken over i-en i denne salaten)

SLIK GJØR DU

  1. Rens rosenkål
  2. Finhakk sjalottløk, chili, ingefær og hvitløk, og fres i 1 ss rapsolje i et par minutter
  3. Tilsett gurkemeie og garam masala og fres i et lite minutt før du tilsetter rosenkål
  4. La blandingen steke på svak varme i omtrent 10 minutter
  5. Bland i en stor håndfull frisk koriander ved servering

 

IMG_6148Dag 2 stekte jeg rødkål og grønnkål raskt i stekepanna, mens kyllingen og grønnsakene sto i stekeovnen på 180 grader i 20 minutter. (bildet nederst til høyre)

IMG_6166

 

Dag 3 stekte jeg kikertpannekaker, og brukte de siste restene av grønnkål, rødkål og kylling som fyll. Oppskrift på kikertpannekaker skal du få i eget innlegg snart.

 

Godt tips! Til alle tre rettene serverte jeg yoghurt naturell som dressing. Friskt og godt.

Vel bekomme!

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.