Helstekt kylling med asparges

Asparges grønn

Denne middagen lager seg stort sett selv, mens du leser avisen eller leker med ungene. En sikker vinner hos store og små. Helsteking gir saftig kjøtt, og hvis du planlegger litt i innkjøpet har du nok til matpakken neste dag. Det tar like lang tid å steke to kyllinger, som det tar å steke en kylling. Selv har vi ofte kylling til middag to dager på rad. Servert med grønnsaker en dag, og med en salat neste dag har du to ulike retter selv om hovedingrediensen er den samme.

Jeg har tidligere servert kyllingen med en knallgod og litt sterk rosenkålsalat. Nå er det andre råvarer i sesong, og denne gang har jeg brukt grønn asparges. Jeg synes asparges er så godt i seg selv, at den bare trenger noen dråper god olivenolje, ett skvis sitronsaft og litt revet parmesan over. SÅ enkelt, SÅ godt.

Dette måltidet kan naturligvis også tilberedes på grillen. I stedet for saus smaker det godt med en klatt ekstra lettrømme ved siden.

Oppskriftene kommer under bildet og er nok til en middag til to voksne og to små barn. På bildet steker jeg kylling nok til to middager samt lunsj til to voksne.

helstekt kyllingHel kylling med ovnsbakte grønnsaker 

DETTE TRENGER DU

  • 1 hel rå kylling. Størrelse avhenger av hvor mange du lager mat til, og hvor mange måltider du vil det skal rekke til. Er kyllingene små (600g) bør du beregne en halv kylling per person. Stor kylling (1,5 kg) kan rekke til 4 personer.
  • rapsolje
  • pepper
  • salt
  • 4 – 6 store poteter
  • 4 gulrøtter  gulrøtter
  • 1 hel appelsin, delt i to

SLIK GJØR DU

  1. Vask poteter og gulrøtter godt
  2. Del i ønsket størrelse (storebror i huset digger pommes frites, så jeg kuttet alt i stor «pommes-frites-fasong»)
  3. Legg alt på en stekeplate sammen med appelsinen, og fordel 1 ss rapsolje over hele blandingen
  4. Skjær 3 snitt i alle kyllinglårene (så disse blir ferdig stekt på samme tid som resten av kylligen)
  5. Gni kyllingene med litt olje, salt og pepper
  6. Plasser stekebrettet med grønnsakene under kyllingene når de steker i stekeovnen, så får du med litt god smak herfra også.
  7. Stek kyllingen og grønnsakene på 200 grader i  30-45 minutter. Steketid avhenger av størrelsen på fuglen

asparges

Asparges 

DETTE TRENGER DU

  • 1 bunt grønn asparges
  • 1/4 sitron, saften av denne
  • litt parmesan revet eller høvlet i flak
  • noen dråper kaldpresset olivenolje (extra virgin)

SLIK GJØR DU

  • Skyll aspargesen, og bøy nederste del av stilken til den brekker. Den nederste delen kaster du.
  • Stek aspargestoppene på middels høy varme i ett lite minutt på før du rister litt på panna så aspargesen snur seg. Stek et lite minutt også på denne siden, til de alle har en knall grønn farge.  Jeg synes de er best når de enda er litt sprø. Prøvesmak til du er fornøyd selv.

Vel bekomme!

Asparges_3

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.