Havregrøt i forkledning

ovnsbakt havregrøt

Dette er en luksusvariant av havregrøt som passer perfekt til søndagens frokost. Den kan lages klar i ildfast form kvelden før, og bakes i stekeovnen mens du drikker en stor kopp kaffe på morgenkvisten.  Oppskriften rekker til 4-6 sultne voksne, så dette er en stor porsjon. Halver oppskriften hvis du har lyst å lage mindre, eller inviter noen du er glad i på brunch.

Veganer?

Du kan lett gjøre denne havregrøten vegansk ved å bytte bort melk med valgfri plantemelk. I stedet for egg kan du blande 2 ss chiafrø med 1 dl vann. Rør om, og sett blandingen i kjøleskapet i 15 minutter. Bland med plantemelk og vaniljeessens, og følg oppskriften under.

Oppskriften er inspirert av en av mange spennende oppskrifter i kokeboken «Green Kitchen Stories». En kokebok full av inspirerende bilder og smaksrike vegetariske retter. Sjekk ut  instagramkontoen til en av forfatterne hvis du har lyst å se noen flotte matbilder!

ovnsbakt havregrøt

ovnsbakt havregrøt
Denne nøtte- og frøblandingen knitrer og lukter helt fantastisk når du tar den ut av ovnen. Stopp opp et par sekunder og legg merke til dette.

Oppskrift på ovnsbakt havregrøt

4-6 porsjoner

DU TRENGER

  • 400 g frosne eller ferske skogsbær
  • 5 dl havregryn
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts revet fersk ingefær
  • 2 egg
  • 5 dl melk eller plantemelk
  • 1 ts vaniljeessens
  • 0,5 dl flytende honning, lønnesirup eller agavesirup
  • 1 ss nøytral olje + litt til å smøre formen med
  • 1,5 dl gresskarkjerner
  • 1,5 dl hasselnøtter

SLIK GJØR DU

  1. Forvarm stekeovnen til 190 grader.
  2. Smør en ildfast form med noen dråper nøytral olje, og sett formen til side.
  3. Rør sammen havregryn, bakepulver og ingefær i en bakebolle.
  4. Bland egg, melk og vaniljeessens i en egen bakebolle, og visp godt.
  5. Hakk hasselnøtter. Skal den serveres til barn er det en god ide og finhakke nøttene. Til voksne kan det være nok å hakke nøttene grovt.
  6. I en tredje skål blander du hakkede hasselnøtter, gresskarkjerner, honning (eller ønsket søtning) og nøytral olje. Rør til alt er dekket med honning og olje.
  7. Finn frem den ildfaste formen igjen, og legg bærene i bunn. Fordel blandingen med havregryn over bærene.
  8. Hell så over væsken, sørg for å fordele væsken jevnt.
  9. Strø til sist blandingen av nøtter og frø på toppen, og stek grøten  midt i stekeovnen i omtrent 40 minutter. Grøten skal bli «fast» i konsistensen, og nøttene få litt farge.
  10. Avkjøl noe før servering, og legg merke til den herlige knitrelyden fra frøene 🙂

Godt tips! Du kan bruke de bærene du liker best. Epler og plommer skjært i terninger vil garantert også smake godt! Og vet du hva – har du rester kan grøten fint varmes i mikroen. Ta med litt i matpakka neste dag, eller nyt en porsjon til kveldsmat.

Vel bekomme!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.