Grovt julebrød

Ingenting slår fersk brødbakst, spør du meg. Det er sjelden jeg baker gjærbakst, for det har jeg ikke helt dreisen på enda. For min del er eltefrie brød og rundstykker, scones og «sconesbrød» som dette midt i blinken. De blir alltid vellykket 🙂 Dette er oppskrift på en julete variant som jeg kom over på nettsiden til opplysningskontoret for brød og korn julen 2015 – og det er like godt som jeg minnes!
Det tar 10 minutter å røre sammen deigen, og du trenger ikke maskin. Videre trenger det 60 minutter steketid og 30 minutter hviletid før du skjærer i det. I tillegg består det av 68 % grovt mel, og er dermed et skikkelig måltid som metter. Julestemningen kommer av de røde tyttebærene og de søte aprikosene, ellers er det faktisk ikke så mye mer julete med brødet. Det smaker himla godt da!
Oppskrift på grovt julebrød
DU TRENGER
- 2 dl havregryn
- 2 dl siktet spelt- eller hvetemel
- 1 dl sammalt hvete grov
- 2 dl sammalt hvete fint
- 1 dl aprikoser, skjært i små biter
- 1 dl knuste linfrø
- 1 dl solsikkekjerner
- 2 ts natron
- 1 ts salt
- 4 dl yoghurt naturell
- 0,5 dl honning
- 1 dl fryste tyttebær
SLIK GJØR DU
- Still ovnen på 150 grader, gjerne varmluft.
- Bland alle de tørre ingrediensene sammen med tyttebærene i en bolle.
- Tilsett yoghurt og honning og rør godt.
- Hell blandingen over i en smurt brødform på 1,5l.
- Stek brødet midt i ovnen i omtrent 60 minutter.
- La brødet avkjøles i minst 30 minutter før du skjærer i det.
Vel bekomme!