Grillspyd & coleslaw

Grillsesongen er godt i gang, og jeg ønsker å komme med en vennlig påminnelse: husk at grillmat kan være langt mer enn pølser og hamburgere.

Fisk gjør seg veldig godt på grillen. Rødt kjøtt, svin og kylling også.
Kjøp gjerne rene stykker kjøtt og skjær opp i terninger, for å grille dem på grillspyd. Slik korter du ned steketiden drastisk.

Med en marinade av olje, hvitløk, tørkede krydre, eller ferske krydderurter får du også et saftig resultat med mye smak – uten at du trenger å tilsette et eneste flak med salt!
Glem heller ikke tilbehøret, enten det tilberedes på kjøkkenbenken eller på grillen det også. Denne måneden regnes de norske kålhodene for å være på sitt beste, så juni måned er opplagt en god tid å lage knasende sprø coleslaw på! Oppskrift kommer litt lenger nede på denne siden.

Grillmat kan være både rask, enkel og sunn hverdagsmat. Å grille resulterer heller ikke i for mye oppvask – det liker jeg! 🙂 🙂 🙂

Salt = smaksforsterker og konserveringsmiddel

I gjennomsnitt får vi i oss 2 teskjeer salt hver dag. Synes du det høres mye eller lite ut?

Vel, det er uansett 1 hel teskje mer enn vi anbefales. Dobbelt så mye som maksimalt anbefalt med andre ord. Og denne lille teskjeen er faktisk av stor betydning for helsen vår. Et høyt inntak salt over lang tid fører i de fleste tilfeller til økt blodtrykk.

Økt blodtrykk fører til stor belastning for hjerte- og karsystemet og er derfor en hovedårsak til hjerte- og karsykdom. Omtrent 60 % av alle hjerneslag og nesten 50 % av alle hjerteinfarkt kan i følge landsforeningen for hjerte- og lungesykdom tilskrives høyt blodtrykk.

Trangen til saltsmak er en vanesak. Derfor kan være lurt å redusere saltmengden i matlaging gradvis. Start for eksempel med å halvere mengden, og reduser ytterligere etterhvert som du venner deg til det.

Det er kanskje opplagt at salte kjeks, salte nøtter, potetchips, soyasaus og spekemat inneholder mye salt. Men også industrifremstilt brød, ost, kjøtt- og fiskepålegg er rike på salt. Vår aller største kilde til salt er ferdigmat.

Foto: greteroede.no

Noen måter å redusere det hverdagslige saltforbruket ditt på:

  • Spis mindre hel og halvfabrikata. Lag mere mat fra bunnen av.
  • Bak brød og knekkebrød selv.
  • Ikke tilsett salt i maten før du har smakt på den.
  • Unngå å salte maten ved bordet.
  • Bruk smakstilsetninger uten salt. Friske urter eller urtekrydder (som for eksempel oregano, basilikum, persille) Sjekk ut tipset om finhakkede urter i frysedisken her.
  • Løk, hvitløk, chili, og pepper er også med på fremheve smak på andre råvarer.
  • Lime- og sitronsaft høyner smaken på både kjøtt, grønnsaker, fisk og salat.
  • Lag ditt eget glass med tacokrydder, og lag også dine egne marinader fremfor å kjøpe ferdig blandet.


Oppskrift på grillspyd med marinert kjøtt – 4 porsjoner

DU TRENGER

  • 600-800 g rødt kjøtt, svinekjøtt eller kyllingfilet
  • 8 grillspyd
  • 2ss rapsolje
  • 1 båt grovhakket hvitløk
  • 2 ts revet fersk ingefær
  • 1 stk lime skall og saft

SLIK GJØR DU

  1. Bland olje, hvitløk, ingefær og lime til en marinade.
  2. Skjær svinekjøttet i store terninger. Legg terningene i marniaden i minimum 30 minutter, gjerne over natten.
  3. Tre marinerte kjøttbiter på trespyd, som du har bløtlagt noen minutter på forhånd. Eller på metallspyd om du har.
  4. Grill spydene i 8-10 minutter. Snu ofte.

Kilde: oppskrift fra matprat.no

Oppskrift på knasende sprø coleslaw – 4 porsjoner

DU TRENGER

  • 2 gulerøtter
  • 2 syrlige epler
  • 300 g sommerkål eller spisskål
  • 1 dl persille
  • 2 ss majones
  • 2 ss yoghurt naturell
  • 1 ts eplecidereddik
  • Nykvernet sort pepper

SLIK GJØR DU

  1. Finsnitt kålen.
  2. Skrell gulrøttene og eplet og riv dem grovt.
  3. Grovhakk persillen og vend alle ingrediensene sammen.
  4. Rør alle ingrediensene til dressingen sammen, og bland den godt inn i kålsalaten.
  5. Har du tid, la gjerne salaten trekke i en times tid i kjøleskapet før den serveres. Slik blir den enda bedre.

Kilde: oppskrift fra frukt.no

Serveringstips! Bakte poteter smaker herlig til grillmat. Pakk potetene inn i folie og la de bakes under lokk på grillen. Steketid vil variere etter størrelse på potetene. Bruker du vanlige middagspoteter er de raskere ferdig enn de store, typiske «bakepotetene».

Vel bekomme!

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.