Fiskesuppe med skrei

Vet du hva skrei er? Den er sesongvare nå om vinteren, og kun tilgjengelig fra januar-april. Skrei er torsk som er oppvokst i Barensthavet, og som kommer til norske farvann for å gyte. Turen den legger bak seg fra Barentshavet til norske farvann nettopp nå gjør fisken veltrent og muskuløs, og derfor er fiskekjøttet til skreien så fast i konsistensen og har den rene hvite fargen.

Vi lagde denne fiskesuppen nylig. På samme måte som vi pleier ellers på året, men vi bytta bort seien med sesongens skrei. Hverdagsluksus!

Visste du at også reker og blåskjell smaker på sitt beste på vinteren?

Godt for kroppen.

I tillegg til å smake fantastisk på denne årstiden er sjømat et sunt innslag i ukesmenyen. Helsedirektoratet har viet fisk og sjømat et eget kostråd fordi samtlige av oss vil ha sunnhetsmessige fordeler ved å spise mer fisk og sjømat.

Helt konkret anbefales vi å spise omtrent 300-450 gram fisk i løpet av en uke.

De sunnhetsmessige fordelene er knyttet til et generelt bedre immunforsvar og stoffskifte, samtidig redusert risiko for hjerte- og karsykdom, kreft og diabetes type 2.
Dette fordi fisk og sjømat er gode kilder til både omega 3-fettsyren, vitamin D, vitamin A, vitamin B12,  jod og selen.

Fisk og sjømat er også en god kilde til proteiner, på lik linje med kjøtt.

Fiskefett er sunt fett.

Enda en sunnhetsmessig fordel med å velge fisk fremfor kjøtt er at du slik også erstatter mye av det mettede fettet som kjøtt inneholder med det gode, umettede fettet som fisk inneholder.
De nyeste kostundersøkelsene avslører at nordmenns fiskeforbruk fremdeles er lavere enn ønskelig, og vesentlig lavere enn forbruket av kjøtt. Konsekvensen av dette er at vi får i oss langt mer mettet fett enn vi anbefales.

Du kan lese helsedirektoratets 12 kostråd her.

Ingredienser fiskesuppe

Oppskrift på fargerik fiskesuppe i en fei.

DETTE TRENGER DU, til fire porsjoner

  • 600 g filet av skrei
  • 1 liter fiskebuljong/eller 1 liter fiskekraft
  • 1 dl matfløte
  • 1/3 purre
  • 2 gulrøtter
  • 1 rød paprika
  • 1/2 liten brokkoli
  • 1 liten fennikel
  • 1 ss rapsolje
  • Maizena eventuelt
  • 1 håndfull fersk dill (hvis du vil)

SLIK GJØR DU

  1. Hakk alle grønnsakene i små biter (tenk at du skal få bitene på spiseskjeen)
  2. Skjær fiskefileten i store terninger
  3. Varm rapsoljen i en stor gryte. Fres brokkoli, fennikel, gulrot et par minutter på sterk varme.
  4. Tilsett fiskekraft/fiskebuljong og kok opp
  5. La grønnsakene småkoke i 5-10 minutter til gulrøttene er passe møre. Jeg synes det er godt når de er litt sprø enda
  6. Tilsett skrei, purreløk, paprika og matfløte. Varm forsiktig suppen til kokepunktet (men ikke la den koke. Da sprekker fløten, og suppa ser ikke så innbydende ut..)
  7. Synes du suppa blir for tynn rører du ut litt maizena i vann, og tilsetter litt og litt av gangen. Varm til kokepunktet igjen før du vurderer om du trenger mer maizena, og tilpass konsistensen på suppa slik du liker den best. Selv bruker jeg sjelden maizena, fordi vi har så mye fyll i suppen at vi opplever den som fyldig nok.
  8. Tilsett til slutt dill like før servering.

Godt tips! I stedet for skrei kan du bruke fersk torsk, hyse eller sei. Bruk gjerne frossen fisk, men husk å tine den først. Da slipper du koke fisken tørr og kjedelig. En seiblokk fra frysedisken er ypperlig fyll til en hverdagslig fiskesuppe! Vil du friske opp fiskesuppen utenom skreisesong er det godt med en håndfull reker i, eller du kan bytte ut en tredjedel av fisken med laks.

Vel bekomme!

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.