Eltefrie rundstykker med blåbærsyltetøy

Jeg liker at denne type bakst kan flettes inn i hverdagen; jeg rører sammen deigen like før jeg går i seng, lar deigen stå på kjøkkenbenken mens jeg sover og steker brødbaksten mens vi sitter ved middagsbordet.

Vanligvis baker jeg brød på denne måten, men forrige helg laget jeg for første gang rundstykker etter samme prinsipp. Deigen er ganske flytende, og derfor har jeg stekt rundstykkene i de samme muffinsbrettene som jeg brukte som serveringsfat i et tidligere innlegg om kveldsmat.

Brdskala - ekstra grovt

Denne oppskriften er ekstra grov, i følge brødskala-kalkulatoren som du kan finne på nettsidene til opplysningskontoret for brød og korn.

Til rundstykkene laget jeg et glass blåbærsyltetøy med 90 % bær. Syltetøyet blir deilig tykt i konsistensen fordi bærene kokes med chiafrø. Har du ikke chiafrø i hus blir syltetøyet mer flytende, men like godt på smak. Oppskrift finner du nederst på siden.

Kort om chiafrø

Chiafrø markedsføres som «supermat», og statusen tilskrives oftest frøenes innhold av vegetabilske omega-3-fettsyrer, proteiner og kostfiber.

På pakken jeg har kjøpt på helsekost ser næringsdeklerasjonen slik ut per 100 gram tørrvare:

  • Energi 451 kcal
  • Protein 24 g
  • Fett 31 g
  • – omega-3 18 g
  • Karbohydrater 5 g
  • – kostfiber 34 g

1 porsjon her definert som en spiseskje (12 g) tilsvarer

  • 54 kcal
  • 2,9 g protein
  • 3,7 g fett
  • 2,16 g omega-3
  • 0,6 g karbohydrater
  • 4 g kostfiber

I følge matvaretabellen inneholder en spiseskje tørre chiafrø i tillegg

  • 1 mg jern
  • 75 mg kalsium

Til sammenligning inneholder 12 gram linfrø (i følge matvaretabellen)

  • 60 kcal
  • 2,1 g protein
  • 5 g fett
  • 2 g omega-3 (kilde: fødevaredatabanken)
  • 0,2 g karbohydrater
  • 3,2 g kostfiber
  • 0,7 mg jern (0,3 mg mindre enn chiafrø)
  • 30 mg kalsium (45 mg mindre enn chiafrø)

Konklusjon: Chiafrø er så absolutt et næringsrikt frø. Grunnet markedsføringen som «supermat» oppnår frøene kanskje et noe overdrevet symbol på sunnhet? Chiafrø er like mye «supermat» som andre frø, kjerner og nøtter.

For som tallene viser, er det ikke de enormt store forskjellene på hverken innholdet av protein, kostfiber eller omega-3-fettsyren i de populære chiafrøene versus de mer «trauste» linfrøene.

Riktignok er innholdet av kalsium mer enn dobbelt så høyt i chiafrø som i linfrø. Men til sammenligning inneholder 12 g sesamfrø 42 mg mer kalsium enn chiafrø igjen.

Til slutt: chiafrø er dyrere enn linfrø. Kanskje mye på grunn av statusen som «supermat»? Men chiafrø er også veldig drøye i bruk. Jeg bruker i hvert fall sjelden mer enn én spiseskje av gangen.

Det jeg liker best med chiafrø er konsistensen de gir kjøleskapsgrøt, chiapudding eller syltetøy. De små frøene sveller nemlig opptil 12 ganger sin egen størrelse! Se oppskrifter under bildet.

IMG_5958

Oppskrift på eltefrie rundstykker

DU TRENGER, til 12 stk

  • 300 g siktet hvete eller spelt
  • 150 g sammalt hvete eller spelt
  • 50 g kruskakli
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 5 dl vann
  • smør til steking

SLIK GJØR DU

Dag 1

  • Bland mel og tørrgjær i en stor bakebolle og rør sammen med en sleiv. Hell vannet over melblandingen og rør deigen til en jevn blanding. Den skal være nokså flytende.
  • dekk bakebollen med plastfolie eller lokk og la deigen heve på kjøkkenbenken minst 12-14 timer.

Dag 2

  • Smør muffinsformene med litt smør, og fordel deigen i formene med en spiseskje.
  • Sett muffinsbrettet i kald ovn og still temperaturen på 200 grader.
  • Steketid 30-40 minutter.

Oppskrift på blåbærsyltetøy IMG_5982

DU TRENGER, til en liten skål

  • 2 dl blåbær (gjerne frosne)
  • 1 ss sukker
  • 1 ss chiafrø
  • 1 ss vann (kun hvis du bruker chiafrø)

SLIK GJØR DU

  • Bland alt i en gryte, og kok opp under omrøring.
  • La småkoke i 10 minutter.
  • Avkjøl og hell over i glass

Tips! Syltetøyet står fint 2-3 dager i kjøleskapet i lufttett beholder. Det smaker også deilig til yoghurt eller skyr naturell.

Vel bekomme!

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.