Lakseceviche

Rask hverdagsmiddag, og like god til fredagskosen. Syrlig lime, salt soyasaus, søt mango og knasende sprø soyabønner. Hverdagsluksus!

Ceviche er en tilberedningsmetode. Rå fisk marineres i sitrussaft. Jeg har her brukt laks og lime. Til ungene steker jeg litt laks i tillegg som lillesøster får servert, og som storebror også oftest velger på sin tallerken.

Fisk som skal serveres rå bør være ferskest mulig. I tillegg anbefales det at villfisk som skal servers rå fryses til minst -20 grader i minimum 24 timer. Eventuelle parasitter dør nemlig ved så lav temperatur, og du unngår dermed infeksjon. Norsk oppdrettslaks behøver i følge matportalen.no ikke å fryses før den serveres rå, da undersøkelser viser at den ikke inneholder levende parasitter.

Er du gravid? Du kan kan fremdeles trygt spise ceviche eller sushi av rå, fersk marin fisk. Sørg som alltid for god hygiene på kjøkkenet, og husk at fisken bør ha vært frosset i minst et døgn. Eksotisk fisk som hai, sverdfisk og fersk tunfisk bør du unngå som gravid.

IMG_6277

Oppskrift på ceviche av laks med mangosalat og grønne soyabønner

DU TRENGER, til 2 voksne

  • 300 gram nesten opptint laks
  • 2-3 lime
  • sesamfrø
  • soyasaus
  • 1 kvast koriander
  • 1 moden mango
  • 1/2 agurk
  • sesamfrø
  • 500 gram grønne soyabønner med belg (finnes i frysedisken på velassorterte daglivarebutikker)
  • syltet ingefær

SLIK GJØR DU

Laks

  1. skjær laksen i syltynne skiver, og fordel utover et fat
  2. press limesaft over av 2-3 hele lime. All laksen skal være dekket av litt limejuice.
  3. la fatet stå i kjøleskap mens du tilbereder grønnsakene

Fil 17.01.2016, 22.57.49

Mangosalat

  1. skjær mango og agurk i tynne strimler eller i små terninger
  2. bland mango, agurk, koriander, og sesamfrø i en skål

IMG_6242

Soyabønner

  1. damp grønne soyabønner i en kjele med bare litt vann i bunn. De er klare i løpet av 4-5 minutter. Dryss eventuelt bittelitt flaksalt over skålen.

IMG_6246

Ved servering

  1. til sist tar du ut laksen, sprinkler litt soyasaus over og drysser over litt sesamfrø
  2. server gjerne syltet ingefær til

Vel bekomme!

 

 

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.