Appelsinskiver med kanel

Lyst på noe godt? Nå om dagen synes jeg appelsiner smaker ekstra godt, og har alltid noen liggende. Får jeg lyst på noe godt etter middag, kan jeg finne på å lage en skål med denne desserten. Eller utpå kvelden, hvis søtsuget melder seg.

Det er såre enkelt å tilberede denne desserten, som forøvrig er proppfull av C-vitamin.

Oppskrift på superenkel appelsindessert

DU TRENGER, til 1 porsjon

  • 1 appelsin
  • malt kanel

SLIK GJØR DU

  1. skjær bort skallet på appelsinen med en kniv
  2. skjær appelsinen i skiver
  3. dryss ønsket mengde kanel over

Godt tips! Disse appelsinskivene kan du også ta med i veska på jobb. Legg de i en tett boks så har du et mellommåltid klart.

Er kanel farlig? 


1317x1600_bd2f3
Kanel inneholder et stoff som heter kumarin, som har vist seg å kunne gi skader i leveren. Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM) har satt en grenseverdi for tolerabelt daglig inntak (TDI). Denne grensen sier noe om hvor mye et menneske kan få i seg daglig av et stoff gjennom et helt liv uten at det medfører helseskade.

Tolerabelt daglig inntak (TDI) tilsvarer

  • 1,4 g kanel på havregrøten
  • eller 1,9 dl kanelbasert te

Har du noen gang veid malt kanel? 1,4 g kanel utgjør faktisk en hel teskje! Det er med andre ord storforbrukere av kanel, og deg som daglig drikker kanelbasert te som i størst grad trenger å være oppmerksom på dette.

Kumarin og barn

TDI er lavere for barn, ettersom deres kropp er mindre. TDI for en 1-åring tilsvarer 0,2 gram kanel på havregrøten. Derfor er det i større grad små barn som får kanel på havregrøten flere ganger i uka som er i risiko for å overskride TDI. Vil du lese mer om kumarin og kanel, se her.

Husk til sist at denne grensen er satt ut i fra et daglig inntak av dette stoffet. At vi periodevis får i oss mer kanel enn vanlig i pepperkaker eller kanelboller, gir ikke grunn til bekymring.

Det finnes to typer kanel

Kanel skrapes av barken på noen typer trær. Opprinnelig var det ceylonkanel som var for salg her i landet, men nå er det stort sett cassiakanel som er lettest tilgjengelig på det norske markedet.

Mengde malt kanel som skal til for å overskrive TDI for kumarin er basert på bruk av cassiakanel, den vanlige kanelen du finner i krydderhylla på nærbutikken.

Ceylonkanel inneholder mye mindre kumarin enn cassiakanel. Ceylonkanel kan du meg bekjent få kjøpt på de fleste helsekostbutikker per i dag. Smaken er også søtere og mildere i den opprinnelige ceylonkanelen.

Vel bekomme!

 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.