Alfaalfaspirer

alfaalfaspirer

Det spirer og gror på kjøkkenet mitt nå om dagen. Periodevis har jeg dilla på spirer. Som ordet antyder er en spire små nyskudd av et frø. Karse kjenner du sannsynligvis? Det er en spire! Flere typer frø kan også spires og du kan enkelt få til en hel haug ulike spirer på kjøkkenet ditt, og alfaalfaspirer er en av de enkleste å få til synes jeg selv. Mungbønnene går heller aldri feil. Smak og næringsinnhold vil naturligvis variere mellom de ulike frøene.

Spirer er på samme måte som egget er; starten på et nytt liv. Derfor er det skikkelig næringsrikt! Frøet er proppet av masse nyttig slik at det på magisk vis kan gå fra et bittelite frø til en stor, flott plante. Særlig har spirer høyt innhold kostfiber, vitamin C, folat og vitamin K.

spirekasse spireglass alfaalfaspirer i butikk karse

Jeg har for en stund tilbake kjøpt en spirekasse som denne på bildet til venstre. Til å begynne med brukte jeg bare et syltetøyglass som jeg laget masse små hull i lokket på når jeg skulle spire mungbønner. Jane som står bak bloggen Veganmisjonen viser her hvordan du enkelt kan lage et spireglass selv.

Når jeg skulle spire alfaalfaspirer brukte jeg en (ny!) nylonstrømpe til lokk/sil som jeg festet med gummistrikk, fordi alfabønnene er så bittesmå. Nesten som på bildet til høyre for spirekassen over.

Syltetøyglasset balanserte jeg opp ned på kanten av en liten skål, så siste rest av vannet fikk renne ut i skåla etter de daglige skyllingene. Det fungerte helt ypperlig, men jeg får plass til flere bønner i spirekassen og kan spire mer om gangen med denne. Passer godt for meg. Anbefaler deg å prøve i et glass til å begynne med, og heller investere i utstyr hvis du blir hekta.

Utrolig mange frø, bønner, erter og linser kan spires. Her er noen forslag:

 • alfaalfabønner
 • mungbønner
 • reddikfrø
 • brokkolifrø
 • sennepsfrø
 • quinoa
 • erter (gule og grønne)

Vil du lese mer om noen utvalgte spirer, og hva de særlig egner seg til? Klikk deg inn her, på frukt.no.

Hva kan spirer brukes til?

 • som påleggsgrønnsak på brødskiva eller knekkebrødet. Til hvilket pålegg? Makrell i tomat, røkelaks, kjøttpålegg, leverpostei, gulost eller tahini (les hva tahini er her). You name it! Spirer passer til nesten til alt
 • i salater
 • som salat alene til middagen (kjapp, sunn hverdagsløsning!)
 • i supper for litt krønsj, se for eksempel i oppskriften på rødbetsuppe her
 • i wok (alfaalfaspirene blir litt «vassne» når de varmes, men mungbønnespirer eller ertespirer beholder krønsjen når de varmes og passer ypperlige i wok)
 • til taco
 • i wraps
 • i smoothie (genialt til barn som ikke er så fan av grønnsaker)

alfaalfaspirer

alfaalfaspirer i taco

alfaalfaspirer i smoothie

Lite interessert i å spire selv?

Du finner ferdige spirer i grønnsaksdisken. Sjekk holdbarheten på pakken før du kjøper den, de holder seg nemlig ferske i kort tid. Kjedelig å komme hjem med en pakke som går ut samme dag hvis du skal spise alt alene… Men ferske spirer kjøpt i butikk er like godt og like sunt 🙂

Slik spirer du enkelt frem alfaalfaspirer hjemme

Alfaalfafrø er små nyskudd fra alfabønnen. Alfabønner fås kjøpt på helsekost, eller kan bestilles herfra for eksempel.

Det viktigste når du spirer selv er å huske på å skylle frøene to ganger daglig, samt å vite at det IKKE må ligge nevneverdig med vann igjen i glasset etter skylling. Det råtner så fort. Så sørg for at glasset får stå slik at siste rest vann også får renne ut.

SLIK GJØR DU

 1. Ha en spiseskje frø i et rent syltetøyglass, skyll dem godt et par ganger. fyll vann i glasset, og la frøene ligge i vann i ca 8 timer (over natta for eksempel).
 2. Hell vann av glasset og skyll frøene godt et par ganger før du tømmer glasset for vann.
 3. Plasser glasset eller spireboksen et lunt og mørkt sted til å begynne med. I et kjøkkenskap er perfekt. Unngå direkte sollys til å begynne med. Når de små nyskuddene begynner å få litt lengde, kan du flytte glasset i vinduskarmen det siste døgnet så spirene får sin fine grønne farge.
 4. Gjenta skylleprosessen hver morgen og hver kveld. Det er viktig at vannet siles godt av og at bønnene ikke blir liggende i litt vann, da råtner de nemlig fort.
 5. Alfaalfaspirene tar omtrent 5 dager før de er ferdige. Det er litt ulik spiretid på ulike typer frø.  Alle spirer skal stoppes før de begynner å danne siderøtter. Bare et par småblader i toppen av den lange spiren skal til.
 6. Når spirene er ferdige og er blitt grønne i toppskuddet fyller du en bolle med kaldt vann og heller spirene oppi. Rør litt så frøskallene flyter opp. Skyll ut disse før du løfter resten av spirene over i et dørslag og lar vannet renne godt av.
 7. Spirene oppbevares i kjøleskapet. Det er ferskvare og de bør spises i løpet av en uke. Kjenner du at de lukter litt emment plutselig, eller de føles litt klebrige plutselig, bør du kaste dem og spire frem nye.

Godt tips: Oppbevar de lett synlig i kjøleskapet, for ekempel like ved favorittpålegget. Da husker du å bruke de opp før de taper seg i kvalitet 🙂

alfaalfaspirer
Dag 1
alfaalfapirer
Dag 4
Dag 6
Dag 6

spirefrø

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.